18+ | Joacă responsabil! | Se aplică termeni și condiții | Conținut comercial

Stadioane și Orașe Gazdă pentru Euro 2024

Ediția din 2024 a Campionatului European de Fotbal se va desfășura în Germania. Fiind gazda unuia dintre cele mai puternice campionate de fotbal din Lume, Germania are numeroase stadioane moderne și cu o capacitate mare. În continuare îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre cele 10 stadioane și orașe gazdă pentru Euro 2024.

Berlin

Capitala Germaniei va găzdui unele dintre cele mai importante meciuri ale turneului.

Olympiastadion Berlin
Berlin, Olympiastadion, 18.11.23/ IMAGO 

Olympiastadion


Meciurile din Berlin vor fi găzduite de Olympiastadion. Acest stadion are o istorie impresionantă si o capacitate de 70.000 și va găzdui 6 meciuri de la Euro 2024: 3 meciuri din grupe, unul din faza optimilor, un sfert de finală și finala mare.

Stadionul a fost construit pentru Jocurile Olimpice din 1936 și a mai găzduit o serie de meciuri importante, precum finala Cupei Mondiale din 2006 dintre Italia și Franța și finala Champions League din 2015, când Barcelona a învins Juventus.

Ghid Turistic


Berlinul este și gazda unor atracții turistice importante, printre care se regăsesc Poarta Brandenburg și Grădina zoologică.

Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai emblematice monumente ale Germaniei. În timpul divizării Germaniei, monumentul se afla în zona interzisă, așa că niciunul dintre locuitorii celor 2 țări nu avea dreptul să o viziteze. Astfel, după căderea zidului, ea a devenit un simbol al unității și păcii.

Munchen

Orașul din sudul Germaniei este gazda celui mai cunoscut stadion din Germania dar și a numeroase atracții turistice.

Allianz Arena
München, Deutschland – Allianz Arena/ IMAGO

Allianz Arena


Acest stadion, pe care își desfășoară meciurile de acasă echipa Bayern Munchen este unul dintre cele mai cunoscute din Germania și Europa. Construit în 2005, acesta are o capacitate de 67.000 și este primul stadion din lume cu un exterior care își poate schimba culoarea.

La Euro 2024, Allianz Arena va găzdui 6 meciuri: 4 din faza grupelor, o optime și o semifinală.

Ghid Turistic


Munchenul este capitala Bavariei, fiind un oraș plin de istorie și culură. Datorită divestității sale culturale, acest oraș bavarez, găzduiește cel mai mare festival de bere din lume, Oktoberfest, care se desfășoară anual, timp de 2 saptâni, debutând la sfârșitul lunii septembrie. Tot Munchen deține cel mai mare muzeu de știință și tehnologie din lume  – Deutsches Museum.

De asemenea, tot la Munchen se poate vizita palatul în stil baroc Nymphenburg Palace. Aceast palat a este locul de naștere a lui Ludovic al-II-lea al Bavaieri.

Dortmund

Dortmund este un oraș important situat în vestul Germaniei, în landul Renania de Nord-Westfalia.

Signal Iduna Park
Dortmund, Germany : Signal Iduna Park/IMAGO

Signal Iduna Park


Stadionul a fost construit în 1971, în momentul în care din motive întemeiate Koln a trebuit să se retragă din găzduirea câtorva meciuri din Cupa mondiala din 1974. Stadionul are o capacitate de 66.000 locuri și este casa echipei Borussia Dortmund. Acesta a mai găzduit și în 2001 finala cupei. În cadrul EURO 2024 va găzdui 6 meciuri, din care 4 de grupa, o optime și o semifinală. 

Ghid Turistic


Dortmund este unul dintre cele mai mari orașe din țară, astfel are o vastă ofetă turistică. Printre atracțiile orașului se numără Westfalenpark, grădina orașului. Un parc recunoscut pe plan mondial pentru fumusețea, dar și pentru desfășurările de evenimente și activități culturale. În ascest parc se regăsește Turnul Florian, de unde se poate vedea panorama orașului.

De asemenea, Dortmund-ul te invită să descoperi o impresionantă colecție de opere de artă la Muzeul de Artă și Cultură. Tot în vizita de la Dortmund poți să deguști cunoscuții ”Currywurst” , cârnăciorii nemțești cu sos de curry.

Stuttgart

Stuttgart este capitala landului Baden-Württemberg din sud-vestul Germaniei și este un oraș cu o istorie bogată, înconjurat de peisaje naturale frumoase.

MHPArena
Stuttgart – MHPArena/IMAGO

MHPArena


Stadionul cu o capacitate de 54.000 locuri a fost construit inițial în 1933 purtând numele inițial de “Adolf-Hitler-Kampfbahn” . În perioada 1945 și 1949, denumirea s-a schimbat și a fost numit Century Stadium, iar mai târziu Kampfbahn. Din 1949 s-a numit Neckarstadion. La începutul anilor 1990, parțial finanțată de Daimler-Benz, consiliul orașului Stuttgart a dedicat stadionul lui Gottlieb Daimler, deoarece  inventatorul a testat acolo atât prima motocicletă cu motor cu ardere internă.

În cadrul Euro 2024 va găzdui 5 meciuri: 4 in faza grupelor și un sfert de final.

Ghid Turistic


Toată lumea a auzit de automobilele  Mercedes-Benz și Porsche. Acestea au sediile centrale în Stuttgart. Astfel aici poți vizita muzeele celor 2 fabrici pentru a descoperi evoluțiile în timp ale celebrelor mașini.

De asemenea, orașul te invită să descoperi Castelul Stuttgart fiind un punct de atracție și o referință pentru oraș. Este construit în secolul 19, astăzi fiind casă pentru Guvernul landului.

Gelsenkirchen

Gelsenkirchen este un alt oraș care va găzdui Euro 2024 și este situat în vestul Germaniei, în landul Renania de Nord-Westfalia.

Veltins-Arena
Luftbild, Bundesligastadion Veltins-Arena/ IMAGO

Veltins-Arena


Gelsenkirchen a construit în anul 2001 o arenă încăpătoare pentru cu 50.000 locuri care este casa clubului FC Schalke 04. Ceea ce este distinct față de alte arene din Germania, în afară de designul modern este că acest stadion are un acoperiș retractabil. Astfel, poate găzdui evenimente de exterior cât și de interior.

Veltis-Aena va găzdui la Euro 2024 4 meciuri, dintre care 3 meciuri în faza grupelor și o optime.

Ghid Turistic


Gelsenkirchen este un oraș recunoscut încă din Evul Mediu pentru exploatarea cărbunelui sau minerit. De asemenea, una dintre cele mai importante atracții turistice din zona este ”Zeche Zollverein” – un complex minier din Paterimoniul Mondial UNESCO. 

Un alt punct important al orașului este Planetariul Gelsenkirchen. Aici, vizitatorii pot avea o vedere amplă asupra cerului și a tuturor planetelor Sistemului Solar. Tot în Gelsenkirchen se regăsește si gradina zoologica Erlebniswelt care se prezintă ca un parc tematic pe trei zone Africa, Asia și Alaska, unde pot fi admirate specii rare de animale în habitatul natural.

Frankfurt

Un alt oraș gazdă a Euro 2024 este Frankfurt. Recunoscut pentru importanța sa financiară și culturală, Frankfurtul este unul dintre cele mai importante orașe din Germania.

Frankfurt Arena


Cu o capacitate de 46.000 locuri, Frankfurt Arena sau Deutsche Bank Park este casa echipei de fotbal Eintracht Frankfurt. Construit în 1925 dar renovat de nenumărate ori pentru a avea capacități moderne, acest stadion a găzduit în trecut și meciurile din FIFA 2005 dar și meciuri din cadrul Campionatului Mondial de fotbal din 2006.

Stadionul va fi gazda a 5 meciuri ale Campionatului European de Fotbal, din care 4 meciuri din faza grupelor și o optime.

Ghid Turistic


Franfurt dispune de multe atracții turistice și culinare. O vizită în orașul Franfurt trebuie neapărat să cuprindă clădirea primăriei Römer, datorită arhitecturii și a vechimii clădirii, care se află în piața Römerberg – inima vechiului Frankfurt.

Pentru o vedere de ansamblu asupra orașului și o panoramă superbă  Main Tower este alegerea perfecta. Este una dintre puținele clădiri înalte din oraș în care poți să urci până la ultimul etaj. De la etajul 56, panorama orașului și a râului Main îți oferă o priveliște care îți taie respirația.

De asemenea, la Frakfurt este obligatoriu să bei Apfelwein, o băutură tradițională asemănătoare cidrului de mere și să mănânci un Frankfurter Wurstchen care este un cârnat tradițional.

Hamburg

Unul dintre cele mai cunoscute orașe port din Germania este, de asemenea, gazdă a Euro2024. Recunoscut mondial pentru istoria bogată și arhitectura impresionantă, Hamburg are unul dintre cele mai mari porturi din Europa, fiind numit chiar ”Poarta către lume”.

Volksparkstadion Hamburg


Meciurile din cadrul EURO 2024 se vor jucă pe arena Volksparkstadion Hamburg, casa echipei de fotbal Hamburger SV. Construit inițial în anul 1953, stadionul a fost demolat și recontruit modern în anul 2000. În 1974 și în 2006 a găzduit mai multe meciuri de Cupă Mondială. Are o capacitate de 50.000 locuri, iar în cadrul EURO 2024 va găzdui 5 meciuri. 4 meciuri de grupa și un sfert.

Ghid Turistic


Pe lângă vizita necesara din cel mai mare port din Europa-Portul Hamburg, Hamburg are o vastă ofertă turistică. O plimbare pe canalele orașului este, de asemenea recomandată. Orașul dispune de peste 2300 de poduri și canale, ceea ce îl poziționează în topul orașelor similare peste Veneția și Amsterdam.

Tot în Hamburg se regăsește cea mai mare expoziție de trenulețe din lume care prezintă, la scară miniaturală, scene detaliate din diverse părți ale globului.

Dusseldorf

Capitala statului federal Renania de Nord-Westfalia, Dusseldorf este un principal punct de influență culturală și comercială din Germania care în cadrul Euro 2024 va găzdui câteva meciuri.

Dusseldorf Arena


Dusseldorf Arena sau Merkur Spiel-Arena, este unul dintre cele mai noi stadioane din Germania, fiind construit în perioada 2002-2004. Cu o capacitate de 40.000 locuri, Dusseldorf Arena nu a mai găzduit până acum meciuri dintr-un turneu final european sau mondial. În cadrul Euro 2024 aici vor fi susținute 5 meciuri, 3 din faza grupelor, o optime și un sfert.

Ghid Turistic


Orașul destul de cosmopolit este recunoscut ca fiind Centrul Modei din Germania, de aceea are o vastă ofertă turistică și culturală.  O vizită în Dusseldorf trebuie neapărat să treacă prin Konigsallee, o celebra stradă cu magazine luxoase, dar și la Rheinturm – turnul televiziunii care oferă posibilitatea de a vedea panorama orașului.

Pentru o atmosferă relaxantă și plăcută se recomanda Cartierul Altstadt- sau cel mai lung bar din lume cum mai este cunoscut. Aici se regăsesc baruri, cafenele și restaurante pentru toate gusturile și pretențiile.

Koln

Al patrulea oraș ca mărime din Germania, Koln este cel mai mare oraș din landul Renania de Nord-Westfalia, iar în 2024 va fi oraș gazdă a Euro 2024.

Cologne Stadium


Cunoscut sub denumirea de Rhein Energie Stadion, aceasta este casa echipei FC Koln. Cu o capacitate de 47.000 locuri, stadionul a fost construit în 1923 și modernizat ultima dată în 2004. În cadrul EURO 2024 va găzdui 5 meciuri, dintre care 4 în faza grupelor și o optime.

Ghid Turistic


Orașul Köln are o vechime de peste 2000 de ani, fiind un oraș important din perioada Imperiului Roman. Astăzi, situat pe ambele maluri ale râului Rin, orașul este un punct important turistic. De la centru vechi, Altstadt cu străduțe înguste și clădiri vechi și baruri ofertante, până la muzee un muzeu al ciocolatei Schokoladenmuseum care te invită o incursiune în tainele și arta ciocolatierilor, toate sunt lucruri pe care doar în Koln poți să le găsești.

Dacă ajungi în acest oraș este musai să bei un Kolsch, o bere locală  servită în pahar înalt și subțire.

Leipzig

Oraș din landul Saxonia care datează din anul 1015, Leipzig este în 2024 cea de-a zecea gazdă a Euro 2024.

Leipzig Stadium


Stadionul de casă a clubului RB Leipzig și principalul stadion din Leipzig, Red Bull Arena Leipzig sau Leipzig Stadium a fost reconstruit în 2004 într-un design modern în interiorul vechiului stadion. Cu o capacitate de 42.000 de locuri, stadionul a mai găzduit în 2006 optimile Cupei Mondiale de Fotbal. În cadrul EURO 2024 va fi gazda a 4 meciuri, 3 din grupe și o optime.

Ghid Turistic


Acest oraș are o bogată istorie și este recunoscut pentru valorile culturale pe care le-a oferit de-a lungul existenței. Una dintre cele mai importante mențiuni este că Johann Sebastian Bach a lucrat ca director muzical la Biserica Sf. Tomas, biserica în care se află astăzi chiar mormântul compozitorului și care poate fi vizitată.

De asemenea, în Leipzig se poate vizita si cea mai veche gradină zoologică din lume. Tot în Leipzig se poate admira cel mai mare monument din Europa- Monumentul Bătăliei Națiunilor- ridicat pentru comemorarea Bătăliei Națiunilor din anul 1813. Monumentul oferă și o perspectivă panoramică asupra orașului.   


Popa Andreea
46 articole
Popa Andreea este proaspat absolventa a Facultatii de Litere din Pitesti. Este pasionata de tot felul de sporturi, dar fotbalul este preferatul ei. In timpul liber joaca FIFA cu prietenul ei si urmareste meciurile echipei sale preferate de fotbal, CFR Cluj. Pe langa dragostea pentru sport, Andreea lucreaza ca redactor freelancer pentru diverse site-uri de pariuri sportive. Educatia sa in domeniul literaturii si experienta sa in industria sportului o fac sa se potriveasca perfect acest tip de munca. In timpul liber, ea continua sa isi urmareasca si sa isi sustina echipa favorita, dar si sa incerce alte sporturi si sa mentina activa.