18+ | Joacă responsabil! | Se aplică termeni și condiții | Conținut comercial

Italia – analiză și parcurs în Campionatul European de Fotbal

Italia, campioana en-titre, este considerată de specialiști a 6-a favorită la câștigarea Euro 2024. Deși italienii nu sunt cotați cu una dintre primele șanse, ei pot produce o surpriză, la fel ca la precedenta ediție. În plus, Italia are orgoliul rănit după ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2022. În cele ce urmează poți citi o o analiză și parcurs în Euro a Italiei.

Va câștiga Italia Euro 2024?

  • Da
  • Nu
  • Poate
  • Da
  • Nu
  • Poate

Votes

Italia - Analiza Euro 2024

Performanțe generale în calificările pentru Euro 2024

Italia nu a avut deloc un parcurs strălucit în timpul calificărilor. În primele 6 meciuri disputate, „azzuri” au câștigat doar 3 partide și chiar au înregistrat 2 înfrângeri. Trebuie menționat însă că ei au avut o grupă destul de grea, cu Anglia și Ucraina.

Campioana en-titre A pierdut ambele meciuri contra Angliei, dar poate cel mai șocant rezultat a fost egalul cu Macedonia de Nord.

În ceea ce privește golaverajul, nici aici cifrele Italiei nu sunt impresionante. În primele 6 partide de calificare, italienii au înscris 11 goluri și au primit alte 7.

Tragerea la sorți EURO 2024

GROUPA B

SpaniaSpania

ItaliaItalia

Albania

CroatiaCroatia

Jucători cheie și forma lor actuală

În aceste calificări, Italia s-a bazat pe câțiva jucători cheie, care au reușit într-o oarecare măsură să se ridice la așteptările specialiștilor.

Top 3 marcatori ai echipei


Având în vedere că Italia este în primul rând o echipă defensivă, ea nu are un golgheter în adevăratul sens al cuvântului. Din cele 11 goluri marcate în primele 6 meciuri de calificare,
Davide Frattesi a marcat 3, el fiind urmat în topul marcatorilor de către Domenico Berardi și Mateo Retegui cu câte 2.

Performanțe defensive ale echipei


Performanțele în defensivă putem spune că au dezamăgit. Deși Italia este o echipă care mizează mult pe protejarea rezultatului, ea a primit nu mai puțin de 7 goluri în primele 6 meciuri, deși are o linie defensivă foarte bună, în frunte cu legendarul Leonardo Bonucci și Gigi Donnarumma.  

Strategia tehnică și tactica adoptată

Așa cum era de așteptat, Italia a fost consecventă în strategia aleasă.

Sistemele de joc folosite


Italia jucat în majoritatea meciurilor un sistem 4-3-3, dar cu unul dintre mijlocași ajutând adesea și în apărare.

Deciziile antrenorului principal


Italia  se regăsește printre puținele naționale care și-au schimbat antrenorul în timpul aceste campanii de calificare. De la 1 septembrie 2023 ea este antrenată de Luciano Spalletti, în urma demisiei lui Roberto Mancini.

Spalletti a condus Italia în doar 4 partide, înregistrând 2 victorii, o înfrângere și un egal. În aceste meciuri Spalletti a încercat să aplice din tacticile folosite sezonul trecut la Napoli, cu care a câștigat Seria A, bazându-se pe forța și creativitatea mijlocașilor dar și pe un presing ridicat, pentru a recupera cât mai sus balonul.

Privire asupra viitorului Italiei post – Euro 2024

Așa cum a demonstrat-o în ultimii ani, Italia nu este o echipă cu rezultate constante. După ce a câștigat Euro 2020, ea a ratat calificarea la CM 2022. Astfel, este destul de greu de privit spre viitor.

Un singur lucru merită menționat, acela că o parte din jucătorii importanți se vor retrage în curând. De exemplu, Bonucci are 36 de ani, iar Ciro Immobile, actualul golgheter al „azzurilor” are și el 33 de ani.  

Popa Andreea
46 articole
Popa Andreea este proaspat absolventa a Facultatii de Litere din Pitesti. Este pasionata de tot felul de sporturi, dar fotbalul este preferatul ei. In timpul liber joaca FIFA cu prietenul ei si urmareste meciurile echipei sale preferate de fotbal, CFR Cluj. Pe langa dragostea pentru sport, Andreea lucreaza ca redactor freelancer pentru diverse site-uri de pariuri sportive. Educatia sa in domeniul literaturii si experienta sa in industria sportului o fac sa se potriveasca perfect acest tip de munca. In timpul liber, ea continua sa isi urmareasca si sa isi sustina echipa favorita, dar si sa incerce alte sporturi si sa mentina activa.