18+ | Joacă responsabil! | Se aplică termeni și condiții | Conținut comercial

Strategii și tactici Euro 2024

La un turneu precum Euro, strategiile și tacticile sunt esențiale pentru a putea câștiga turneul. În afară de a avea o strategie de succes, precum „tiki-taka” care i-a adus Spaniei 3 turnee consecutive, echipele trebuie să își și ajusteze tacticile în funcție de avantaj. În continuare vom analiza cele mai importante strategii și tactici Euro 2024.

Contextul Euro 2024

Turneul final Euro 2024 va fi găzduit de către Germania, meciurile urmând a fi disputate pe 10 stadioane din tot atâtea orașe. Turneul se va desfășura în perioada 14 iunie – 14 iulie.

Deși calificările nu s-au încheiat încă, având în vedere rezultatele de până acum, nu sunt preconizate mari surprize în ceea ce privește țările participante.

Toate forțele fotbalului european sunt așteptate să ia parte în ediția cu numărul 17 a Campionatului European de Fotbal.

Cele mai de succes strategii din istoria Euro

De-a lungul timpului, antrenorii au dezvoltat o serie de tactici care s-au dovedit a fi superioare și care au ajutat echipele să își adjudece mai multe trofee.

Presiunea înaltă și posesia balonului

Această strategie, ce se caracterizează printr-o posesie prelungită a balonului a fost folosită de succes de Spania în ultimele 2 decenii.

Mai exact, este vorba despre strategia cunoscută și sub numele de „tiki-taka”. Această strategie implică un joc cu multe pase scurte, din propria jumătate până în careul advers. Principalul avantaj al acestei tactici este că asigură o posesie crescută, de obicei de peste 60%, ceea ce înseamnă că adversarii nu prea au oportunități de a ataca. Dezavantajul este că acesta tactică poate strica spectacolul fotbalistic.

Naționala Spaniei a folosit această tactică începând cu 2006 iar pentru o perioadă a dominat fotbalul mondial. Cu „tiki-taka”, Spania a câștigat 3 trofee majore consecutive: Euro 2008, Cupa Mondială 2010 și Euro 2012. A fost singura echipă din istorie care a reușit să câștige 2 ediții consecutive de Campionat European de Fotbal.  

Stilul defensiv­ și protejarea rezultatului


Naționala Italiei a adus jocul defensiv la rang de artă. Italienii sunt cunoscuți pentru dezvoltarea stilului „catenaccio”, care se bazează pe o apărare puternică, la care contribuie fiecare jucător de pe teren, dar și un portar de talie mondială.

Deși a evoluat de la celebrul „catenaccio”, stilul în continuare este unul simplu: totul pe defensivă și protejarea rezultatului.

Stilul acesta s-a dovedit de succes de mai multe ori, cel mai recent la Euro 2020, când Italia a câștigat titlul. Din cele șapte meciuri jucate, Italia nu a primit nici un gol în primele 3.

Calea războinicilor englezi


Dacă italienii pun accentul pe apărare, pentru englezi atacul este cel mai important. Stilul lor este unul bazat pe un atac direct și rapid, fiind considerat unul dintre cele mai spectaculoase de către public.

Adesea englezii trimit pase lungi din defensivă, care trec peste linia de mijloc și ajung direct către linia de atac, sau pe benzi, de unde sunt apoi centrate în careu.

Având la bază această strategie, Anglia a câștigat Mondialul din 1966 și a ajuns până în finala Euro 2020.

Stilul ofensiv și disciplina crescută

Naționala Germaniei este una dintre forțele de temut ale fotbalului mondial, câștigând până în prezent 3 Euro și 4 Cupe Mondiale. Toate acestea se datorează stilului lor unic de joc ofensiv.

Jucătorii germani sunt deja renumiți pentru capacitatea lor de a lansa atacuri rapide și eficiente, caracterizate prin pase precise și o tehnică impecabilă. Totodată, ei mențin un nivel înalt de disciplină și structură pe teren. Nu în ultimul rând, nemții se bazează pe faptul că au atacanți înalți masivi, capabili să câștige multe dueluri 1 la 1, dar să și înscrie din centrări înalte.

Tactici cheie pentru Euro 2024

Deși unele strategii și stiluri de joc sunt mai eficiente ca altele, ele trebuie să se adapteze și stilului de joc al adversarului.

Adaptarea la adversar


În această eră a fotbalului, adaptarea la adversar este crucială. În ziua de astăzi, echipele de fotbal au angajați analiști de date, al căror scop este de a pune sub microscop echipa adversă pentru a identifica toate punctele slabe.    

Într-un turneu major ca Euro 2024, diversitatea stilurilor de joc și calitatea înaltă a echipelor participante necesită o analiză amănunțită și o pregătire tactică riguroasă. Adaptabilitatea în fața diferitelor tactici și formule de joc ale adversarilor poate face diferența între eliminarea pematură și câștigarea turneului.

Rotația și flexibilitatea în echipă


Rotația și flexibilitatea sunt cruciale din 2 motive. În primul rând, Euro 2024 vine după un sezon încărcat pentru mulți jucători. Acest lucru, împreună cu frecvența ridicată a meciurilor de la un turneu final, poate duce la o oboseală crescută pentru unii dintre ei. Astfel, antrenorii pot ajunge în situație în care sunt nevoiți să faci schimbări importante în primul 11.

În al doilea rând, flexibilitatea în echipă le permite antrenorilor să își ajusteze tacticile și formulele de joc în funcție de adversar. Fiecare națională adversă are propriile strategii și puncte forte. Astfel, s avea capacitatea de a schimba jucătorii și formulele de joc înseamnă că o echipă poate răspunde eficient la diverse stiluri de joc, maximizând astfel șansele de victorie.

Importanța fazelor fixe 


La Euro, fiecare meci este important iar fiecare șansă de a înscrie poate însemna o victorie care poate duce echipa mai aproape de trofeu. De aceea, fazele fixe, și în special loviturile libere, sunt esențiale într-un astfel de turneu.

Iar pentru echipe care au jucători precum Cristiano Ronaldo sau Trent Alexander-Arnold, de exemplu, o lovitură liberă se poate transforma oricând într-un gol care să garanteze victoria.  

Previziuni și sfaturi pentru finala Euro 2024

Chiar dacă ne mai desparte aproape un an până la finala turneului, casele de pariuri și-au ales deja favoritele, ținând cont de forma actuală și performanțele din trecut. Primele 4 favorite, în opinia specialiștilor, sunt Franța, Anglia, Germania și Spania.

Franța este considerată una dintre cele mai bune naționale ale momentului și nu a mai câștigat trofeul din 2000.

Anglia caută revanșa pentru finala pierdută la ediția precedentă în fața Italiei și totodată primul trofeu european.

Germania, de asemenea, trebuie să spele rușinea de la Euro 2020, când a fost eliminată prematur în optimi. Totodată, este gazda Euro 2024 și mulți nemți speră ca trofeul să rămână la Berlin.

Spania are acum o nouă generație de jucători, considerată la fel de bună ca cea care a reușit să câștige 3 trofee consecutive în perioada 2008 – 2012.

Rămâne de văzut dacă previziunile specialiștilor se vor adeveri sau dacă vom avea parte de o nouă supriză.

Radu Ion
40 articole
Radu Ion este un copywriter pentru pariuri sportive si cazinouri din Bucuresti, Romania. In prezent lucreaza la un cazinou si, de asemenea scrie conținut despre case de pariuri si cazinouri pentru diversi clienti. Radu are o pasiune pentru sport, in special pentru echipa sa favorita FCSB. A absolvit Universitatea Dimitrie Cantemir in urma cu 10 ani si de atunci lucreaza in domeniu. In timpul liber, ii place sa petreaca timpul cu familia si cu iubitul sau caine Oscar. Este dedicat muncii sale de copywriter si se straduieste sa produca continut de inalta calitate, care sa fie atat informativ cat si atractiv pentru cititori. Cunostintele sale vaste despre industria pariurilor sportive si a cazinourilor, combinate cu abilitatile sale de scriere, il fac un redactor excelent.