18+ | Joacă responsabil! | Se aplică termeni și condiții | Conținut comercial

Unibet licenţă în România?

Una dintre cele mai mari case de pariuri din România (şi din Europa) a fost de curând pusă sub semnul întrebării. Jucătorii pasionaţi de pariuri nu au ştiut dacă mai are Unibet licenţă în România sau nu, însă în 2015, casa de pariuri a aplicat pentru această licenţă şi a primit-o.

Situaţia Unibet în România

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (77/2009) a constat în faptul că niciun jucător român nu mai poate paria online (sau, în unele cazuri, nici offline) dacă casa de pariuri nu are drept de operare pe teritoriul ţării. Majoritatea afiliaţilor caselor de pariuri au trebuit să plătească aproximativ 6,000 de euro dacă doreau drept de promovare al produselor şi serviciilor vreunei companii.

Unibet este una dintre companiile care a primit drept de operare şi acum are licenţă în România. Alături de aceasta, se numără şi Sportingbet, Winmasters, Betfair şi Pokerstars.

În ciuda faptului că vorbim despre una dintre cele mai mari case de pariuri din Europa, situaţia “Unibet licenţă România” nu a fost întotdeaua una roz. Până în data de 2 septembrie 2015, ONJN nu a i-a acordat liber la operare încă, dar operatorul a demarat rapid procedurile de licenţiere în România imediat după ce această nouă lege a fost instituită de Parlament. După acest moment, mai multe companii au fost extrem de norocoase să primească undă verde.

În această industrie, piaţa jocurilor de noroc de la noi este comparată cu cea a Portugaliei, de unde companii ca Unibet s-au retras temporar şi s-au concentrat pe a-şi deschide afaceri la noi în ţară.

Piaţa de pariuri în ţară: reguli

În momentul actual, există multe case de pariuri a căror activitate a fost suspendată pentru o scurtă perioadă sau care pur şi simplu au decis să se retragă de tot de pe piaţa românească. Jucătorii de noroc trebuie să fie atenţi la acele companii care oferă încă servicii online românilor fără să aibă licenţă în România.

După acordarea licenţei, sistemul de taxare a suferit şi el nişte schimbări după cum urmează:

  • taxa progresivă începe de la 1% pentru fiecare retragere de 133 euro – 15,000 euro;
  • jucătorii care câştigă sume până în 132 de euro nu vor plăti nicio taxă;
  • cei norocoşi să retragă între 15,000 – 100,000 de euro vor trebui să plătească 15% statului;
  • cei care retrag sume mai mari de 100,000 vor plăti 25%. 

Noua lege spune că jucătorii români pot să joace în continuare în market-ul internaţional de jucători (lege care nu se aplică în toate tările europene).

Legislaţia jocurilor de noroc din România 2024

Indiferent dacă îţi vei face un cont de membru nou sau nu, acum că Unibet are licenţă în România, este bine să ţii cont de posibilele consecinţe de care te poţi lovi dacă pariezi la case nelicenţiate. Spre exemplu, amenzile sunt extrem de usturătoare. În 2015, peste 54,000 de jucători au fost amendaţi pentru că au intrat şi jucat pe site-uri fără autorizaţie de operare în ţară.

Legea nouă spune că: “Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă, aşa cum sunt definite la art.10 alin. (1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N.”

În ceea ce priveşte impozitele pentru pariuri, e recomandat ca jucătorii să ţină cont de următoarele:

  • să prezinte un act de identitate de fiecare dată când îşi ridică premiul (impozitul este reţinut din câştig automat, deci jucătorul nu trebuie să declare nimic la ANAF) – asta se aplică la câştigurile obţinute la agenţiile de pariuri stradale;
  • să ţină o evidenţă a tuturor retragerilor efectuate pe baza căreia să completeze o declaraţie la ANAF (formular 200) până în data de 25 mai (pentru anul precedent) – asta se aplică pentru câştigurile obţiunute la agenţiile şi casele de pariuri online legale.
Lege România
Popa Andreea
46 articole
Popa Andreea este proaspat absolventa a Facultatii de Litere din Pitesti. Este pasionata de tot felul de sporturi, dar fotbalul este preferatul ei. In timpul liber joaca FIFA cu prietenul ei si urmareste meciurile echipei sale preferate de fotbal, CFR Cluj. Pe langa dragostea pentru sport, Andreea lucreaza ca redactor freelancer pentru diverse site-uri de pariuri sportive. Educatia sa in domeniul literaturii si experienta sa in industria sportului o fac sa se potriveasca perfect acest tip de munca. In timpul liber, ea continua sa isi urmareasca si sa isi sustina echipa favorita, dar si sa incerce alte sporturi si sa mentina activa.